Ben ik al toe aan een ooglidcorrectie?

“Is een ooglidcorrectie de moeite waard voor mij?" is een vraag die regelmatig aan ons wordt gesteld. Uiteraard is het antwoord op deze vraag afhankelijk van persoonlijke factoren. Onze ervaren artsen Annika en Sylvie kunnen tijdens de intake beoordelen of het medisch en esthetisch gezien nut heeft om de ingreep uit te voeren. Maar waar hangt dit dan van af? In dit blog bespreken we deze factoren om u alvast wat te helpen bij de overweging voor een ooglidcorrectie.

''Is een ooglidcorrectie de moeite waard voor mij?" is een vraag die regelmatig aan ons wordt gesteld. In dit blog gaan we in op de persoonlijke factoren die een rol spelen bij het beantwoorden van die vraag.

Ten eerste zijn de verwachtingen van de client ten aanzien van het resultaat heel belangrijk. Wat hoopt de client met de ooglidcorrectie te bereiken? Door dit bij de intake helder te krijgen kan de arts inschatten of de client blij gaat zijn met het resultaat. Soms is een andere ingreep beter passend bij de verwachtingen van de client of is het beter om de ooglidcorrectie nog uit te stellen, bijvoorbeeld vanwege de mate waarin de klachten bij de client aanwezig zijn. In het algemeen kan gezegd worden dat het de juiste timing is als je je klachten echt zat bent. Wanneer de klachten slechts af en toe storen of de twijfel overheerst, dan is het waarschijnlijk beter om nog even te wachten. Pas wanneer je de klachten echt beu bent is het tijd voor een ooglidcorrectie. En dan willen cliënten ook meestal doorpakken en binnen een paar weken de ingreep laten uitvoeren.

Gratis intake

Klaar voor een frisse blik? Plan hier vrijblijvend een intakegesprek in.

Contact

Ten tweede hangt het van de aard en intensiteit van de klachten af of een ooglidcorrectie de moeite waard is. Vaak geven cliënten aan dat het gaat om een combinatie van klachten en de wens om de blik op te frissen. Klachten die kenmerkend zijn voor overmatig overhangende oogleden zijn o.a.: zware vermoeide oogleden, branderige ogen, hoofdpijn, verminderd zicht en nekklachten. De meest voorkomende klachten zullen hier achtereenvolgens worden besproken.

  • Vermoeide oogleden kunnen al bij het opstaan aanwezig zijn, maar de meeste mensen geven aan dat de vermoeidheid toe neemt in de loop van de dag. Veel mensen voelen direct verlichting van de zware oogleden door het ooglid op te tillen zodat de druk van de wimpers wordt gehaald. Dat is een duidelijk teken dat een ooglidcorrectie verlichting van klachten kan geven, want bij de ingreep haal je ook de directe druk van de wimpers door het verwijderen van overmatig weefsel.
  • Branderige ogen kunnen ook worden veroorzaakt door vermoeide ogen. Echter kan deze klacht ook door andere oorzaken komen, zoals bijvoorbeeld in geval van droge of extreem natte ogen bij een verminderende kwaliteit van het traanvocht. In dat geval is het niet altijd verstandig om een ooglidcorrectie te laten doen aangezien na een ooglidcorrectie (meestal tijdelijk) de droge oogklachten kunnen toenemen.
  • Hoofdpijn door overmatig hangende oogleden ontstaat waarschijnlijk door het voortdurend optrekken van de wenkbrauwen. Die verhoogde spierspanning kan namelijk een trigger zijn voor hoofdpijn. Bij een te lage stand van de wenkbrauwen zal een ooglidcorrectie te weinig ‘lucht’ geven en is het beter om (ook) een wenkbrauw- of voorhoofdslift te doen. Hoofdpijnklachten nemen vaak af na de ooglidcorrectie, maar als andere oorzaken een grotere rol spelen kan het resultaat tegenvallen. Hoofdpijn als enige klacht is dan ook meestal niet een goede indicatie voor een ooglidcorrectie.
  • In geval van problemen met het zicht, kan de verminderde lichtinval door overmatig overhangende oogleden een rol spelen. Wanneer door de ingreep de druk van de ogen af gaat en lichtinval verbetert doordat het ‘afdakje’ weg is, kan het zicht verbeteren. Daarom is het aan te raden om pas drie maanden na een ooglidcorrectie een eventuele nieuwe bril of lenzen te laten aanmeten. Uiteraard kan het zicht ook door allerlei andere factoren zijn verminderd. Bij verminderd zicht moeten de ogen dus eerst getest worden om andere problemen uit te sluiten.
  • Nekklachten kunnen veroorzaakt worden door een houding waarbij het hoofd naar achteren wordt gekanteld om onder het ooglid door te kunnen kijken. Na de ooglidcorrectie verbetert de houding snel omdat er geen noodzaak meer is om ergens onderdoor te kijken: het ooglid is gelift en het ‘afdakje’ is weg.
  • Daarnaast is een veel gehoord probleem dat de vermoeide, trieste oogopslag niet past bij de innerlijke energie en gemoedstoestand. Dat kan een negatieve invloed hebben op de communicatie met mensen in de omgeving. Een continu vermoeid, triest of nors uiterlijk als spiegelbeeld, daar gaan de meeste mensen zich niet vrolijker van voelen, zodat een negatieve spiraal het gevolg kan zijn. Wanneer bovengenoemde klachten regelmatig tot dagelijks aanwezig zijn kan een ooglidcorrectie effectief verlichten. Dan is het uiterst belangrijk dat cliënten weten wat er esthetisch gezien mogelijk is met een ooglidcorrectie. Onze artsen laten bij elke intake in de spiegel aan de cliënt zien wat er mogelijk is qua resultaat. Dat is heel belangrijk, want de mogelijkheden verschillen per persoon en dat hangt o.a. af van de unieke oogvorm, de huid en onderliggende weefsels, spierwerking van de oogzone, de wenkbrauwstand en de botstructuur van de oogkas. De arts laat in de spiegel zien hoe de arcadeboog kan worden hersteld en bijvoorbeeld hoe een subtiele lift aan de zijkant van het oog extra verlichting van klachten kan geven. Onze artsen doen de ingreep volgens de BOOG™ methode wat zorgt voor een natuurlijk resultaat dat uitgaat van de unieke vormen van ieders oogzone en in zijn subtiliteit een absoluut wow-effect geeft.

De derde belangrijk factor in het besluit of een ingreep gewenst en mogelijk is, is de gezondheid. De ooglidcorrectie is een planbare ingreep dus die voer je ideaal gezien uit als lichaam en geest in balans en goede conditie zijn zodat het herstel optimaal kan verlopen. Algehele lichamelijke en mentale gezondheid zijn van belang en in het bijzonder ziektes die invloed hebben op de kwaliteit van wond- en littekengenezing. De arts doet daarom een uitgebreide medische intake om hiervan een inschatting te kunnen maken. Een goede gezondheid speelt meer een rol dan de leeftijd. Last hebben van hangende oogleden gaat meestal een rol spelen vanaf 40-50 jaar, maar er zijn ook mensen die door hun vorm ogen al veel eerder klachten ervaren. Bij Kliniek NJ wordt de ingreep zelden uitgevoerd bij mensen jonger dan 25 jaar, de wettelijk minimum leeftijd voor cosmetische ingrepen is 18 jaar. Wij hanteren geen maximum leeftijd voor de ingreep, gezondheid en fitheid zijn belangrijker dan leeftijd, ouderen kunnen ook veel baat hebben van de ingreep met het oog op bijvoorbeeld lezen, handwerk en puzzelen.

Gratis intake

Klaar voor een frisse blik? Plan hier vrijblijvend een intakegesprek in.

Contact

Bovenstaande overwegingen spelen dus een belangrijke rol in het besluit om eventueel een ooglidcorrectie te laten doen. Cliënten die toe zijn aan een ooglidcorrectie vragen zich vervolgens vaak af wat de juiste timing is van de ingreep. Een ooglidcorrectie is een duurzame oplossing die jarenlang resultaat geeft. De veroudering gaat uiteraard wel door en uiteindelijk kan het weefsel weer gaan hangen. Dan kan de ooglidcorrectie meestal probleemloos worden herhaald, mits de eerste ingreep goed is uitgevoerd. Bij de tweede ooglidcorrectie wordt vaak minder weefsel weggehaald en wat anders qua vorm (vaak wat verder naast de ogen). Het oude litteken wordt weggehaald en het nieuwe litteken wordt weer in de natuurlijk omslagplooi van het ooglid geplaatst. De duurzaamheid van de resultaten verschillen per persoon, sommige mensen hoeven de ingreep maar eenmalig te laten uitvoeren, maar gemiddeld doen mensen na 10-20 jaar nogmaals een ooglidcorrectie.

Bent u na het lezen van deze blog benieuwd of een ooglidcorrectie voor u de moeite waard is, wees welkom voor een vrijblijvende gratis intake bij onze ervaren artsen Annika en Sylvie de Jong.