Een KNMG-erkend cosmetisch arts: wat houdt het in en wanneer mag een arts die titel dragen?

Bij Natuurlijk Jong werken uitsluitend KNMG-erkende cosmetische artsen. Regelmatig vragen cliënten zich dan ook af wat de titel precies inhoudt en waarom Sylvie de Jong en Annika de Jong door de KNMG (De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) worden erkend. In dit blog vertellen we alles over de beschermde titel KNMG-erkend cosmetisch arts en waarom niet iedere cosmetische arts die titel mag dragen.

KNMG-erkend cosmetisch arts 

Pas sinds 1 juli 2019 is de titel cosmetisch arts KNMG een beschermde titel. Voor die tijd kon iedere arts zich een cosmetische arts noemen en hoefden zij niet per se bekwaam te zijn. Nu de titel cosmetisch arts KNMG beschermd en erkend is, wordt de bekwaamheid van cosmetische artsen gewaarborgd. Dat betekent ook dat cosmetische artsen niet zomaar de titel mag dragen en moet voldoen aan diverse voorwaarden.

Cosmetische artsen die KNMG-erkend zijn hebben een tweejarige opleiding gevolgd bij SOCG (Stichting Opleiding Cosmetische Geneeskunde). De opleiding is een combinatie van praktijk en theorie waarbij veel dossiers opgebouwd moeten worden en de artsen in opleiding tot specialist (AIOS) examens moeten afleggen. Daarnaast leert de AIOS ook om juiste voorlichting te geven aan cliënten.

Naast het volgen van de opleiding, moeten cosmetische artsen ook werken volgens gestelde protocollen en voldoen aan de norm van het jaarlijks aantal te behandelen cliënten, willen zij de beschermde titel mogen dragen. De titel KNMG-erkend cosmetisch arts staat dus voor veel kennis en ervaring over cosmetische behandelingen.

Het belang van de titel 

Dat de titel sinds 2019 beschermd is, is te danken aan de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde). Het doel van de NVCG is om kwaliteit en voorlichting van medische cosmetische behandelingen te verbeteren. De beroepsvereniging pleitte er daarom al langer voor dat de SOCG-opleiding officieel erkend werd om zo de bekwaamheid van cosmetische artsen te kunnen garanderen.

Cosmetisch artsen die zichzelf NVCG-gecertificeerd mogen noemen, moeten ook een KNMG-erkende titel hebben. Tot 1 juli 2022 gold een overgangsregeling voor cosmetische artsen en konden zij door het voldoen aan bepaalde eisen alsnog de beschermde titel krijgen. Inmiddels is de overgangsregeling afgelopen en zijn cosmetische artsen verplicht om de opleiding te volgen voordat zij de titel van het KNMG mogen dragen.

Wat betekent de titel voor u als cliënt? 

De beschermde KNMG titel geeft cliënten zekerheid dat zij - wanneer ze een ingreep ondergaan bij een KNMG-erkend cosmetisch arts - in goede handen zijn. Voor cliënten is het dus raadzaam om te kiezen voor een cosmetisch arts KNMG zodat zekerheid geboden kan worden over zowel kennis als ervaring omtrent cosmetische behandelingen.

Wilt u weten of de cosmetisch arts die u op het oog hebt, de beschermde titel draagt? Alle cosmetisch artsen KNMG staan in een openbaar profielregister van de KNMG. Via deze website kunt u zien of de cosmetische arts waar u zich door wil laten behandelen, erkend is door de KNMG.

Onze KNMG-erkende cosmetische artsen 

Alle cosmetische artsen in onze kliniek zijn zowel KNMG-erkend als NVCG-gecertificeerd. Ze werken volgens de gestelde protocollen en hebben ruime ervaring in het uitvoeren van verschillende chirurgische en niet-chirurgische behandelingen. Zo voerden Sylvie de Jong en Annika de Jong maar liefst 10.000 ooglidcorrecties uit in onze kliniek.

Kliniek Natuurlijk Jong 

Overweegt u een cosmetische behandeling te ondergaan en bent u op zoek naar een kliniek waar uitsluitend KNMG-erkende en NVCG-gecertificeerde cosmetische artsen werken? Dan bent u bij Natuurlijk Jong aan het goede adres. In een vrijblijvend intakegesprek kunt u uw wensen met onze cosmetische artsen bespreken en geven zij u vervolgens een passend en eerlijk advies. Bent u benieuwd naar resultaten en ervaringen van onze cliënten? Die vindt u hier.

Plan hier een vrijblijvend intakegesprek in.

Benieuwd naar onze andere blogs? Die leest u op deze pagina.